BERİL
BİRÇOK DEĞERLİ TAŞ ÇEŞİDİNE SAHİP OLMASIYLA BİRLİKTE BERİL , NÜKLEER VE HAVACILIK ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN DAYANIKLI BİR METALİ ÜRETME ÖZELLİĞİNE SAHİPTİR.
Beril , çok sert ve dayanıklı bir mineral olmakla birlikte onu değerli bir taş olarak popüler yapan engin renk çeşidine sahiptir. Berilin değerli olan çeşitleri yeşil zümrüt , sarı , pembe i morganit ya da mavi akuamarindir. Beril aynı zmanda nükleer ve havacılık endüstrisinde kullanılan korozyona dayanıklı metal berilyum üretiminde de kullanılır.
Beril siklosilikattır. Bunun anlamı silikon atoımlarının dört köşeli yapının içinde etrafarında çemberler bulunan oksijen atomlarıyla birlikte bulunduğudur. Düğer silikat sınıfları ise neosilikatlar , inosilikatlar ifilosilikatlar ve tektosilikatlardır. Her biri ayırt edici birim hücre yapısına göre isimlendirilir.
Beril , berilyum (yada kimyasal bileşimindeki şekerli tattan aldığı diğer adıyla glusinum) başlıca kaynağıdır. Bu sert ve korozyona dayanıklı metal , nükleer ve havacılık endüstrisindeki alaşımlarda ve hatta x ışınlı camlarda kullanılır. Berilyum tuzları şeffaf ışıklarda ve x ışınlarının geçtiği tüplerin yapımında da kullanılır.
Beril, her çeşidiyle çok yaygın bir mineraldir. Pegmatitlerde , yani gerçekte volkanik hareketlerle oluşan kayalarda ve suyun hareketiyle yüksek ısılarda oluşan hidrotermal kayalarda sıkça görülür. Beril hidrotermallerde pegmatit kayaların oluşumundan sonra geride kalan sıvı artıkların birleşimiyle oluşur. Genellikle kuvars ve diğer ender minerallerle birliktedir. Az olarak kireçtaşı ve silikat mika tabakalarında bulunur çünkü çok serttir ve onu değiştirebilecek kimyasal etkilere karşı dayanıklıdır. Hatta asıl bölgelerinden başka yerlere su ile taşınan yararlı topraklarda bile berile rastlayabilirsiniz. Beril , brezilya , Kolombiya , Hindistan , Madagaskar, namibia , Pakistan , güney Afrika ve zimbabve de bulunur. Ender olarak görülen kırmızı beriller ise ABD , utah’ın Thomas ve wah wah dağlarının çevresinde çıkartılır.
SİLİKAT MİNERALLERİ
Beril silikattır.sikilatlar , dünya kabuğunda en yoğun ve bol olarak bulunan mineral grubudur. Ayrıca , çimentolarda ve camlarda da bulunabilir. Silikatlar , iç yapılarına bağlı olarak altı ayrı sınıfa ayrılır.
BERİL
Grubu : Silikatlar
Kristalik Sistem :Heksagonal
Kimyasal Formülü :Be3Al2Si6O 18
Sertlik : 7-8
Yoğunluk : 2.6-2.9
Bölünüm : Belirsiz, bazal
Kırılma : Konkodial
Renk : Renksiz
Damar : Beyaz
Parlaklık : Camlı
Işınırlık :Yok
---<<<<<<<Beril silikat grubunun bir üyesidir. Aluminyum ve berilyum metallerini içerir. Mineral dayanıklı ve serttir, bıçakla çizilemez.kristalleri heksagonal , genellikle prizmatiktir ve dev boyutlarda olabilir.genellikle çizgilerin düzeni adı verilen uzun , parelel ve beyaz bereleri vardır. Beril , yeşil ,altın sarısı , sarı , yeşilden açık maviye(akuamarin), pembe (morganit), renksiz ya da kırmızı olabilir. Tabaka mikalarda görüldüğünde ender mineraller olan yakut , fenakit ve rutil ile birlikte bulunur. Ayrışmış beril kristallerinin genellikle uzantılı uçları olmasına rağmen , morganit kalın prizmalı uçlara sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder