Evrende gözlemci olarak biz sadece kendi algımızdaki boyutu görebiliyor ve gözlemleyebiliyoruz ve bir kaç adım ötesini teorikte hesaplayabiliyoruz.
Farklı boyutları gözlemleyebilecek bir mekanizma geliştirilebilir veya 'Zaman Makinesi' gibi bir hayal var ise ' Boyut Makinesi' olarak da bir hayal kurulabilir mi ?
En basitinden düşünmeye başlayacak olursak; ilk aklımıza gelecek boyutumsu duruş 'nokta ' , ilk boyut yani doğru parçası ( şekil 1) , ikinci boyut; alan ( şekil 2) bir diğeri ise hacim ( şekil 3 ) .
Şekil 1 : Doğru parçası
Şekil 2 : Alan
Şekil 3: Hacim
Günümüzde sayısal hesaplama kuralları ile 4. boyut ( uzay ve zaman) 5. boyut... gibi veriler elde edebiliyoruz. Yani bir küpün başka boyutlardaki görünümünü elde etmek bazı adımlara kadar mümkün. Tüm bu bilgiler dışında biz gözlemciler aslında bir derinliğin olduğu bir alanın olduğu 3. boyuttaki gözlemciler olarak yeni bir veri ağı geliştirip başka boyutun tanımlanabildiği bilgi işlem merkezi kurar ve bir gözlemci olarak evrenimize oradan bakarsak belkide uzaylı diye nitelendirdiğimiz varlığımsılar ' merhaba ' diye el sallayabilirler mi? Belki de aslında o veri ağı ve bilgi işlem merkezi şu an genişlemekte olan evrenimizde mümkün mü? ' Kara delik' dediğinizi duyar gibi oldum. Yani merak ettiğimiz karadelik aslında başka boyutlara geçiş belkide başka evrenlerin boyutlarına ya da 'boyut' adı altında başka üretilmemiş kelimeye geçiş olabilir mi ? Acaba kara delikler birer istasyon mu? -Zannediyorum ki böyle bir şeyi yaşamış dahi olsak kayıt altına alabilecek makinelerimiz, sistemimiz vs. gibi teknolojimiz henüz olmadığı için bunu tüm insanlık olarak gözlemlemiş olmak zorundayız ki birbirimize inanalım... -
Görünen ışık aralığını tanımladığımız Elektromanyetik Spektrum ( Şekil 4) ' dan bahsetmek istiyorum. Yazım ışık, frekans , dalga boyu ile biraz uzak ve birazda psişik bir hali görünse de ben bu diyagramı daha çok aslında görünen boyuta yatsıtmak için nacizhane kopya çekiyorum.
Şekil 4: Elektromanyetik SpektrumDeğinmek istediğim Elektromanyetik Spektrum' un kendisi değil buna benzer bir diyagram oluşturursak frenkansı, dalga boyunu, ışığı değilde evreni sadece 1. boyut 2. boyut 3. boyut 4. boyut .... diye katagorilere ayırıp gözlemyebildiğimiz boyuta da 'görünür boyut' dersek yazımın ana düşüncesini tamamen göstermiş olurum sanırım..
Bir kozmozun ortasında oturmuş başka boyutların hayalini kuruyoruz ve sadece 3. boyutu gözlemleyebilen bir gözlemciden ibaretiz ve aslında en ileri gidebildiğimiz yer gün batımını seyredebileceğimiz bir tepe, dağ..
Yazımın devamı gelmesi umuduyla :)
Güzel yazı.
YanıtlaSil